Mijn naam is Jonas Kooyman, ik schrijf over trends en statussymbolen in de wereld van jonge stedelingen. Deze zomer is mijn eerste boek verschenen.
Hoi allemaal,
Nu hotels steeds duurder worden en Airbnb’s vooral geassocieerd worden met het aanjagen van gentrificatie kiezen steeds meer jonge mensen voor een andere vorm van toerisme, namelijk: huizenruil. Dat doen zij vooral op het gelikte, exclusieve platform Kindred, waar je appartementen vindt uit de meest gewilde postcodegebieden ter wereld. Wat verklaart het succes van Kindred en wat is de schaduwzijde ervan? Je leest het hieronder.
Groet,
Jonas
Lezen
• Millennials worden veertig en dat maakt ze extreem zenuwachtig. (Business Insider)
• In veryupte stadsdelen opent de ene na de andere Japanse audiobar. Waarom zijn ze zo populair? (Het Parool, paywall)
• Wanneer behoor je tot de middenklasse? Ik las dit boeiende interview met Sarah Jaffe, auteur van het boek Work Won’t Love You Back. “Niemand wil toegeven arm of rijk te zijn.” (El Pais)
• Mijn favoriete TikTok van de week:
Drie tips voor IDFA 🎬🍿
Op donkere, koude herfstdagen vind ik het heerlijk om te verdwijnen in een goede documentaire. Daarom kijk ik uit naar IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld, van 14 t/m 24 november op locaties door heel Amsterdam.
Omdat er zó veel te zien is, heb ik speciaal voor jullie een selectie gemaakt van drie documentaires die ik aanraad. Met de kortingscode ‘HME2024’ betaal je slechts tien euro per kaartje.
Lie to Me is een spannende reconstructie over de opkomst en ondergang van het louche cryptomuntbedrijf OneCoin. Met snelle rijkdom in het vooruitzicht lieten miljoenen mensen zich verleiden om geld te stoppen in deze onderneming. Een boeiende documentaire over hebzucht, oplichting en het verlangen om bij een groep te horen. Bestel hier je kaartje.
Nadat de Japanse journalist Shiori Ito in 2015 wordt verkracht door een invloedrijke man, dreigt de zaak in de doofpot te verdwijnen. Ze laat het er niet bij zitten en begint een strijd voor gerechtigdheid. De documentaire Black Box Diaries toont de schaduwkant van de Japanse samenleving, die vrouwen structureel in een onderdanige positie manoeuvreert. Bestel hier je kaartje.
De Italiaanse documentaire Real onderzoekt op fascinerende wijze wat het betekent dat een steeds groter deel van ons leven zich online afspeelt. Zo volg je een Parijs’ OnlyFans-model, een Berlijner met schermverslaving (16 uur per dag) en een dystopische, Koreaanse hightech-ministad waar honderd gezinnen gratis wonen in ruil voor hun data en privacy. Bestel hier je kaartje.
Samenwerking.
Pronken op de Herengracht
Op TikTok en Instagram pronken elitaire Randstedelijke twintigers en dertigers met hun glimmende espressomachines, uitputtende pilates-klasjes en gewilde restaurantreserveringen. Hoe pronkte de stedelijke elite vroeger eigenlijk?
Tijdens Museumnacht, komende zaterdag 2 november, van 19.00 tot 23.00 uur, ga ik met historica Cunera Vergeer in gesprek over pronkgedrag door de eeuwen heen. Dat doen wij in Huis Bartolotti, het imposante koopmanshuis aan de Herengracht 170, dat met zwierig rococo stucwerk, plafondschilderingen en een fontein met marmeren zeedieren in de zeventiende eeuw een ultiem statussymbool was.
Huis Bartolotti is één van de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten, de vereniging die bijzondere huizen in heel Nederland laat leven, zodat ze bewaard blijven voor de toekomst. Je kunt er wonen, werken, vakantie vieren, een evenement organiseren, of ze bezoeken als museumhuis.
Samenwerking.
Hoe huizenruil weer sexy werd
Enigszins beschaamd loop ik met mijn koffer door Exarcheia, de anarchistische buurt van Athene, waar ik de komende dagen verblijf om op afstand te werken en tegelijkertijd mijn herfstdip uit te stellen. Op de muren zijn anti-toerisme spreuken gekalkt, een poster bekritiseert de aanbieder van een dark tourism-tour door de zeer linkse, activistische buurt - bekend van de kraakpanden en kunstateliers - die de armoede en ‘radicale strijd’ van de wijk zou verkopen als ‘ervaring’.
Exarcheia werd vorig jaar nog uitgeroepen tot ‘een van de dertig coolste buurten ter wereld’ maar of de bewoners daar blij mee zijn, is nog maar de vraag: de wijk is in rap tempo aan het gentrificeren. En daar loop ik, met mijn rolkoffer en MacBook Air in mijn rugzak, om vervolgens in te checken bij een steriele, anonieme Airbnb, ik hoef alleen maar de code in te toetsen. Ik kan een licht gevoel van zelfwalging niet onderdrukken – god mag weten wie uit mijn huidige appartement is gewerkt om plaats te maken voor short stay toerisme - en vraag me af: kan dit niet anders?
Ik ben niet de enige. Al een tijdje valt me een nieuwe reistrend op, waar mijn meest modieuze vrienden aan meedoen, namelijk: huizenruil. Zo regelen ze weekendjes Parijs, een verblijf in New York of een werkvakantie in Bangkok.
Alleen op uitnodiging
Zij zijn niet de enigen. Zakelijk medium Bloomberg schreef deze zomer dat vier populaire huizenruilplatforms aangaven dat hun groei in 2023 verdubbelde of zelfs verdriedubbelde, vergeleken met het jaar daarvoor, gebaseerd op het aantal leden of afgesproken ruilen.
Het populairste nieuwe platform om huis te ruilen is Kindred, dat zichzelf beschrijft als een ‘members only community for home swapping’ waar je alleen op uitnodiging, of na een strenge ballotage, kunt aansluiten. (De naam betekent in het Engels ‘verwant’ of ‘verwantschap’.) Via Kindred kun je huizenruilen met 60.000 appartementen, verspreid over honderd steden: van Mexico Stad tot Kopenhagen en sinds vorig jaar ook Nederland – vooralsnog alleen in Amsterdam.
Het platform is razend populair; in 2023 groeide het bedrijf met achthonderd procent qua gebruikers; 25.000 mensen staan op een wachtlijst om lid te worden. De in San Francisco geboren startup wist tot nu toe 26 miljoen dollar op te halen bij investeerders, waaronder durfkapitalist Andreessen Horowitz – die in 2011 juist gokte op het toekomstige succes van Airbnb door er ruim honderd miljoen euro in te investeren. Hoe wist Kindred huizenruil ‘sexy’ te maken?
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.