Hi, mijn naam is Jonas Kooyman. Nadat ik jarenlang als journalist voor NRC schreef ben ik mijn eigen nieuwsbrief begonnen, Havermelkelite, die inmiddels 29.000 lezers telt en je in één keer bijpraat over trends en statussymbolen in de wereld van jonge stedelingen. Ook is er een boek. Samenwerken? Neem dan contact op met karlijn@lagency.nl.
Hoi,
In deze nieuwsbrief heb ik het over:
• Het bakkerij-imperium van een jong Vlaams-Nederlands powerkoppel
• Ben jij al slachtoffer geworden van de ‘Gen Z stare’?
• De duistere kant van pilates
En nog veel meer om je vandaag mee te vermaken.
Een mooie zondag,
Jonas
p.s. Voor de prijs van een meeneemkoffie heb je toegang tot de hele nieuwsbrief.
Leestips
• Expats met extravagante kinderfeestjes en uitgebuite au pairs: geld is de liefde van onze tijd geworden, schrijft Sarah Sluimer. (NRC)
• Waar komt de trend vandaan om je te kleden als arbeider? (Vrij Nederland)
• Powerkoppel Dennis (29, ex-influencer) en Ruben (30, voormalig pr-man) bestieren bakkerij-imperium Have a Roll. De zaken gaan goed: onlangs betrokken ze een herenhuis met vier verdiepingen. (Vogue)
• Een paar miljoen op de bank? Dan ben je tegenwoordig middenklasse. (Short Squeez)
• Welke boeken moet je deze zomer lezen? Dit zijn mijn 18 tips.
• Voor iedereen op Wildeburg: drugs horen bij festivals als de nacht bij de dag. Waarom eigenlijk? (NRC, betaalmuur)
• Dit is mijn favoriete TikTok van de week:
De duistere zijde van pilates
Was dit dan het begin van de Derde Wereldoorlog? Want het zag eruit als een oorlogsschip: de boot die eind juni door de Amstel gleed, onder een onheilspellend grijze lucht, aan boord een dozijn dunne, jonge vrouwen, liggend in pilates-machines die over het dek verspreid stonden. Met de ijzeren discipline van een militaire elite-eenheid voltooiden ze in formatie een serie oefeningen, waar ze in vloeiende bewegingen de grenzen van hun spierkracht opzochten. Het geheel had een agressieve uitstraling - het was niet geheel ondenkbaar geweest als ze hierna aan land waren gegaan voor de invasie van Amsterdam.
(De groep werd aan de kade overigens opgewacht met roze creatine-smoothies en een bord met daarop ‘summer body loading’.)
Het betrof een pr-stunt van pilates-keten PLTS. Een filmpje dat ik erover deelde op mijn Instagram, werd bijna drie miljoen keer bekeken.
Pilates, de fitnessmethode die een slank en licht gespierd lichaam belooft, zit momenteel op de piek van zijn populariteit. Het was de meest geboekte les van afgelopen jaar op sportklasjesapp ClassPass; in de Randstad is het aantal nieuwe studio’s en sportscholen waar de methode wordt aangeboden bijna niet meer bij te houden.
Slechte sfeer
De invloed van pilates op de hedendaagse cultuur is onontkoombaar: de populariteit van matcha, de terugkeer van dun als schoonheidsideaal, memes over de pilates-levensstijl en Spotify-speellijsten voor ‘pilates prinsessen’ hangen hiermee samen.
Ikzelf doe eraan mee. Nadat ik jarenlang lessen hot yoga volgde, deed die lesmethode mij gaandeweg gedateerd aan. Ik wilde meer en sneller resultaat zien. Bovendien was ik nieuwsgierig of ik het aan zou kunnen, zelfs voor de grootste kleerkasten is pilates een uitdaging.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Maar met de populariteit ontstaan er ook barstjes in het imago van deze fitness-methode. In klasjes zou een nare sfeer hangen, beschuldigingen dat het beloofde resultaat van pilates een ‘scam’ is tot zelfs de suggestie dat de populariteit van de lesmethode samenhangt met de opkomst van de autoritaire wind die momenteel door de politiek en de samenleving waait. Wat is precies die duistere zijde van pilates?