Dit is het nieuwe speeltje van de stedelijke elite | De duistere zijde van #selfcare
De opkomst van yuppofobie
Beste lezer,
Het nieuwe speeltje van de elite heet de Mirror. Het is, zo lees ik in Vrij Nederland, een passpiegel, geïntegreerd in een reusachtig LCD-scherm, zodat je tegelijk naar jezelf kunt kijken en naar wat er op dat scherm is te zien. Op dat scherm kies je een workout: yoga, boxen, meditatie of slingeren met een kettle bell. Het idee is dat je meedoet.

Deze gadget is, volgens het tijdschrift, “het ideale zelfverbeteringsinstrument voor de elite.” Gwyneth Paltrow, Alicia Keys en Reese Witherspoon hebben er thuis een; de lockdown zorgde voor tienduizenden nieuwe klanten. Waarom deze spiegel de sportieve variant is van het boodschappen hamsteren, dat lees je hieronder.
Een mooie zondag,
Jonas
p.s. Mijn nieuwsbrief is getipt door de redactie van Eva Jinek, welkom nieuwe abonnees!
Zeven leestips
1. Voor millennials waren de boeken van Harry Potter altijd een fijne, nostalgische herinnering aan de jaren negentig en nul - de tijd dat de kredietcrisis nog niet had toegeslagen en de toekomst er zorgeloos uitzag. Waarom roepen de al dan niet transfobe uitspraken van de Harry Potter-bedenkster, de afgelopen maanden, zoveel emoties op bij deze generatie? Hoe J.K. Rowling Voldemort werd. (The Atlantic)

2. Gezichtsmaskertje, mediteren, in bad met een geurkaars aan: de laatste jaren wordt selfcare aangedragen als dé oplossing voor overvolle agenda’s en stressvolle levens. Alleen: selfcare verhult het eigenlijke probleem: “Ons leven gaat steeds meer lijken op een project waarvan we de manager zijn.” (NRC)
3. Vóór de pandemie werd er vanuit de stad neergekeken op het geïsoleerde platteland. Maar de coronacrisis heeft van de stad een unheimische plek gemaakt. Als alternatief voor de overvolle, moderne steden lonkt de rust, ruimte en vrijheid van het platteland. Doet deze romantisering wel recht aan de realiteit? Dit boeiende verhaal is een leestip voor elke stedeling met een plattelandsfantasie. (Wijsgerig Perspectief)
4. De afgelopen maanden ontpopten steeds meer momfluencers zich als complotdenkers. Onder de noemer ‘save the children’ begonnen zij aandacht te vragen voor ‘de duisternis’ - termen uit de uiterst rechtse complottheorie QAnon. Hoe kon deze theorie zich zo razendsnel verspreiden in de pastelkleurige wereld van Instagram? (The Atlantic)

5. Het is een van de bekendste volkswijken van Nederland: Amsterdam-Noord. Amsterdam liet deze wijk in de twintigste eeuw uitgroeien tot het armoede-eiland van de stad. Nu trekken hoogopgeleiden de buurt in en opent de ene na de andere koffiebar. Logisch dat dit leidt tot yuppofobie, schrijft een journalist die er opgroeide. “Niet alleen pikken ze woningen in, ze maken het gebrek aan rijkdom zichtbaar.” (Trouw)
6. Oppassen, klussen, een huis kopen: veel dertigers van nu leunen nog sterk op hun ouders, wat leidt tot een ‘onvolwassen’ generatie. Hoe is dit zo gekomen? En hoe doorbreek je dat patroon? Vier experts buigen zich over deze kwestie. “Wij babyboomers wilden onze kinderen gelukkig zien. Dus we helpen, steunen en troosten.” (de Volkskrant)
7. De pandemie heeft een stevig duwtje in de rug gegeven aan de reeds wijd verspreide zelfverbeteringszucht - met ‘slimme spiegels’ als laatste trend. Het is alsof mensen van hun lichaam een onaantastbaar wapen in de strijd tegen het virus proberen te maken. Zelfoptimalisatie is in deze pandemie ook een beetje de sportieve variant van boodschappen hamsteren: het komt allebei neer op ‘red jezelf’. (Vrij Nederland)
Meme van de week

Tips
• Met een zelfverklaarde feministische premier, een kabinet vol vrouwelijke ministers en overal genderneutrale toiletten, lijkt Canada buitengewoon progressief. Hoe kan het dat er dan toch veel vrouwenhaat woekert in het land? Deze boeiende aflevering van VPRO-programma Paradijs Canada gaat in op giftige mannelijkheid.
• Model Emily Ratajkowski (29) schreef voor The Cut een rauw en schokkend essay over hoe ze in de begindagen van haar carrière werd aangerand door een invloedrijke fotograaf - die tot op de dag van vandaag aan haar foto’s verdient. Ze roept interessante vragen op, want wie is er eigenlijk de eigenaar van je foto’s in het Instagramtijdperk?
• Hoe vindt de millennial het om oud te worden? Is het nog wel realistisch om in de stad te willen wonen? En hoe normaal is het om te experimenteren met drugs? De laatste tijd heb ik onderweg naar werk veel geluisterd naar de podcast OK Millennial.

• Als je - net als ik - geobsedeerd bent door de esthetiek van de jaren negentig is @jpeg_fantasy een heerlijk account om te volgen, met elke dag een ander eighties of nineties-interieur.
Volgende keer..
De havermelkelite is mijn gratis nieuwsbrief over de tijdgeest (genoemd naar dit artikel). Lees je hem graag? Help mij dan meer lezers te bereiken door hem te forwarden naar je eventueel haverelitaire vrienden. Deel hem via onderstaande inschrijflink, gooi hem in je favoriete appgroep of geef een shout-out op social media.
Heb je opmerkingen, tips of wil je adverteren? Mail mij op kooyman.jonas@gmail.com. Vorige edities lees je hier. Ook ben ik op Instagram te vinden. Tot over twee weken!