Een dik salaris, maar je blut voelen: de opkomst van de HENRY
Waarom is de app Feeld zo populair?
Goedemorgen havermelkelite,
Verdien je meer dan 80.000 euro, en voel je je toch arm? Misschien ben je dan wel een HENRY. Verder in mijn nieuwsbrief van vandaag: de ‘schattige’ koffiebar die langzaam de wereld overneemt en een boekentip voor de nazomer.
Een mooie zondag!
Jonas
HME-tip: Betweter Festival
Waarom geloven we de gezondheidsfabels van wellness-influencers? Hoe kan de kloof tussen arm en rijk worden gedicht in Nederland? Kunnen schimmels mensen veranderen in kannibalistische zombies – zoals in hitserie The Last of Us? Op die vragen – en nog veel meer – krijg je een antwoord tijdens het Betweter Festival, op vrijdagavond 29 september in TivoliVredenburg, Utrecht. Onder anderen MEROL, ‘Sjamadriaan’ en Sander Schimmelpenninck treden op tijdens dit kunst- en wetenschapsfestival, dat bestaat uit talks, muziek, film en live wetenschappelijk onderzoek. Dat wil je toch niet missen? 💁🏻♂️ Koop hier je tickets #partner
De opkomst van de HENRY
Laura (27) woont op de zeventiende verdieping van een luxe wolkenkrabber in het financiële hart van Nederland: de Amsterdamse Zuidas. Sowieso speelt geld een grote rol in het leven van deze jonge bankier, zie ik op TikTok. Het wordt verdiend, met ijzeren discipline – getuige de filmpjes die ze plaatst van sportschoolsessies vóór zonsopgang – en ook weer uitgegeven. Aan reizen naar Ibiza, etentjes in exclusieve sushirestaurants en overnachtingen in het Haagse vijfsterrenhotel Des Indes. Aan de muur van haar woonkamer hangt een kunstwerk, geschilderd op de kaart van Wall Street; naast de bank staat een bijzettafeltje, bestaande uit stapeltjes neppe honderd dollar-biljetten: samen precies één miljoen.
Nieuwsgierig naar het leven van deze jonge bankier besluit ik een afspraak met Laura (niet haar echte naam) te maken. Ons trefpunt is een chique patisserie in Amsterdam-Zuid, waar we plaatsnemen achter een marmeren tafeltje. Op de menukaart staan truffelcruffins met paddenstoelentapenade, taartjes met kimchi, amandelcroissants en eenpersoons-champagneflesjes.
Voor een Amsterdamse twintiger is Laura chique gekleed. Haar haren zijn geföhnd; ze draagt een zwarte jurk met jaren tachtig powerdressing schoudervullingen en grote, met zwarte diamantjes ingelegde, zeestervormige oorbellen.
Met haar beroep en levensstijl zie ik haar - in economisch opzicht - als winnaar van deze tijd, zeg ik. Ik ben benieuwd hoe ze daar zelf over denkt.
Zeker, ze heeft een goede baan, antwoordt ze. Ze groeide op in een dorp in het oosten van het land, waar ze zich nooit helemaal thuis voelde. Vanaf het moment dat ze naar Amsterdam verhuisde, zette ze alles op alles om te slagen. Maar een complete winnaar? Dat ook weer niet. “Ik heb geen koophuis. Daarvoor moet je in Amsterdam tegenwoordig echt miljonair zijn.”
De uitspraak verbaast me: zelfs iemand die het – in mijn ogen – economisch gezien gemaakt heeft, met een bovenmodaal inkomen en luxe leven – ziet zichzelf niet als rijk.
81.000 euro
Toch is Laura niet de enige. HENRY’s worden ze genoemd: stedelijke twintigers en dertigers (soms ook nog veertigers) die zich ondanks hun bovenmodale salaris niet rijk - en soms zelfs blut - voelen. High earners, not rich yet. De term kwam ik de afgelopen maanden meerdere keren tegen. Wat zijn Henry’s precies, en waarom staat deze groep juist nu zo in de belangstelling?
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.