Hoe niche parfum een statussymbool werd: 'In crisistijd willen mensen 'duur' ruiken'
'Rijke ouders steeds belangrijker'
Hoi, ik ben Jonas Kooyman, ik schrijf over trends en statussymbolen. Deze zomer is mijn eerste boek verschenen bij uitgeverij Das Mag, over het leven in een veryupte stad. Liever luisteren in plaats van lezen? Het audioboek is nu beschikbaar, prachtig ingesproken door Storm Parser.
Hoe werden niche parfums een statussymbool?
“Het halve Vondelpark rook naar Skins”, liet een volger mij onlangs weten in een DM op Instagram. Voor wie er niet bekend mee is: Skins is een chique zaak voor niche parfums, met locaties in de upscale winkelstraten van Nederland, België en Zuid-Afrika, waar je gerust honderden euro’s betaalt voor schaarse geuren met kostbare ingrediënten.
In de wereld van jonge Randstedelingen is het dragen en verzamelen van niche parfums de laatste jaren een opvallend nieuw statussymbool. In een bijna miljoen keer bekeken TikTok toont een jonge vrouw haar ‘liquide bezit’. Geen aandelen of cash, maar haar collectie van dertien niche parfums die bij elkaar duizenden euro’s waard zijn.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Ook zakenkrant Financial Times bericht over een parfum-boom. Sinds 2021 groeit deze tak van de cosmetica-industrie met dubbele cijfers en is de wereldwijde omzet 57 miljard euro, bijna veertig procent (!) hoger dan in 2019. Vooral onder Gen Z’ers zou het parfumgebruik significant toenemen.
Hoe werden niche parfums een statussymbool? Ik sprak erover met de in Amsterdam woonachtige Franse parfumeur Douglas Morel. Hij leerde het vak bij Francis Kurkdjian - het brein achter Baccarat Rouge, een van de bestverkopende luxe-parfums ter wereld. Het interview lees je hieronder.
Verder, zoals altijd, een lijst met lees- kijk- en luistertips, om in één keer op de hoogte te zijn.
Een goede week,
Jonas
Niet te missen
• Lunch bij Soho House, diner bij Café Restaurant Amsterdam: dit is het eetdagboek van schrijver en socialite Stijn de Vries (26). (Grazia)
• Hoger opgeleiden lijken in hun opvattingen meer op elkaar dan mensen die lager zijn opgeleid, en dat is een probleem. (de Volkskrant, paywall)
• Waarom wordt het hebben van rijke ouders steeds belangrijker? Een interessant fragment uit Buitenhof:
Meme van de week
Nieuwsbrief kado 🎁
Wist je dat je een premium abonnement op deze nieuwsbrief kado kunt doen? Voor 5 euro per maand ontvangt je meest HME-vriend(in):
• Elke twee weken een nieuwsbrief met exclusieve content, zoals gastbijdrages van de beste Nederlandse tijdgeest-journalisten, mini-essays, columns en trendsignaleringen van mijn hand. Zie het als een havermelkelite magazine in je inbox.
• Een lijst met de beste artikelen uit nationale en internationale kwaliteitsmedia over stadsleven, statussymbolen en tijdgeest.
• Tips voor boeken, podcast, films en series.
Zelf een abonnement nemen? Dat kan hier.
Douglas (36) maakt niche parfums: ‘Juist in crisistijd willen mensen ‘duur’ ruiken’
Waarom zijn juist niche parfums nu zo populair onder jonge stedelingen? Hoe worden deze bedacht? En: hoe weet je welke geur bij jou past? Ik besluit het te vragen aan Douglas Morel (36). Hij groeide op in Parijs, maar woont al zeven jaar in Amsterdam. Hij werkt als parfumeur voor het bedrijf Keva, en ontwikkelde onder meer parfums voor Marie Stella Maris.
Morel leerde het vak onder de wereldberoemde Francis Kurkdjian, wiens geur ‘Baccarat Rouge’ een havermelkelite statussymbool is, nadat hij al eerder met ‘Le Male’ (1995) voor Jean Paul Gaultier een van de bestverkochte parfums ooit bedacht. Met een kop koffie, in het Amsterdamse restaurant De Plantage, neemt Morel me mee in zijn wereld.
Wat is je eerste herinnering als het op geur aankomt?
“Als kind, in ’99, bezocht ik met mijn ouders de bazaar van Damascus. Het rook daar naar kaneel, komijn en versgemalen kardemom. Dat heeft zó een indruk op mij gemaakt. Als ik m’n ogen sluit, ben ik weer even daar.
Van jongs af aan wilde ik eigenlijk chef worden, het was mijn droom om in een driesterrenzaak te werken en de hele dag bezig te zijn met smaakcombinaties en ingrediënten. Mijn ouders raadden het af, omdat dit een harde wereld is met weinig plek aan de top. Maar als parfumeur kon ik nog steeds werken met mijn zintuigen, alleen dan met de nadruk op geur.”
Hoe word je parfumeur?
“In mijn tijd was het verplicht om eerst een bachelor scheikunde te volgen. Vervolgens ga je naar een speciale, tweejarige master, waar je het vak in de praktijk leert. Het is een relatief kleine beroepsgroep: wereldwijd zijn er meer astronauten op de wereld dan gediplomeerde parfumeurs. Ik schat dat er 2.000 wereldwijd zijn.”
Parfum bestaat uit een ‘geurpiramide’. Kun je uitleggen wat dat betekent?
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.