Havermelkelite

Havermelkelite

Share this post

Havermelkelite
Havermelkelite
Iedereen is knap, maar niemand is geil

Iedereen is knap, maar niemand is geil

9 tips voor Athene

May 25, 2025
∙ Paid
60

Share this post

Havermelkelite
Havermelkelite
Iedereen is knap, maar niemand is geil
9
Share

Hi, ik ben Jonas Kooyman. In mijn nieuwsbrief Havermelkelite praat ik jou - en 28.000 andere lezers - in één keer bij over trends en statussymbolen in de wereld van jonge stedelingen. Samenwerken? Mail dan naar karlijn@lagency.nl.

Naast deze nieuwsbrief kun je ook mijn boek lezen, of @havermelkelite volgen op Instagram en TikTok.


Goedemorgen,

De afgelopen weken werd mijn algoritme overspoeld met beelden van ‘de meest luxueuze sportschool van Europa’, die zojuist is geopend in een zijstraat van het Leidseplein. Waarom betalen jonge stedelingen honderden euro’s om hier te sporten? In deze Substack mijn gedachten over Saints & Stars, neoliberalisme en calorieën tellen.

Eten aan een roestvrijstalen luisterbar in Athene, waar ik afgelopen oktober voor het laatst was.

Dan wat anders. In een paar jaar tijd is Athene een populaire bestemming geworden onder de havermelkelite. Speciaal voor mijn premium abonnees deel ik m’n favoriete adressen van de Griekse hoofdstad.

Een mooie zondag,

Jonas


Tips

• Dertigers uit de middenklasse die nog steeds ieder jaar naar Lowlands gaan. Jessica Kuitenbrouwer over de uitgestelde volwassenheid van Randstedelijke millennials. (Zillennial)

nrcnl
A post shared by @nrcnl

• Als iemand Persis Bekkering vroeg waarom ze na tien jaar Amsterdam had verlaten, gaf ze altijd allerlei diepzinnige redenen. Ze schaamde zich voor haar uittocht uit Amsterdam. Maar zonder woonstress is haar leven nu zoveel beter. (NRC, betaalmuur)

• Wat is er aan de hand met Airbnb? De midlifecrisis van een techmiljonair. (Wired)

• Samen met Sara Joëlle Baars en Ginny Ranu schoof ik aan bij de Vogue Boekenclub, waar we Vrijuit van Iris de Graaf bespraken:

nlvogue
A post shared by @nlvogue

Iedereen is knap, maar niemand is geil

Een eerdere campagne van Saints & Stars.

Deze week opende bij het Leidseplein ‘de grootste, meest luxueuze sportschool van Europa’: Saints & Stars. In het vijf verdiepingen tellende complex kunnen jonge stedelingen onbeperkt calorieën verbranden in donkere, bespiegelde zalen met onder meer pilates, Hyrox, loopbanden en billenklasje ‘holy booty’. Nieuw is de ‘holy recovery’, een door rood licht beschenen cocon waarbij je een zuurstofmasker krijgt aangemeten en het na afloop ‘voelt alsof je drie uur hebt geslapen’. De kleedkamers bevatten Dyson-föhns, regendouches en verwarmde bankjes, in de bar staan proteïnesmoothies op het menu. Een lidmaatschap begint hier bij 135 euro en loopt op tot 189 per maand.

Het is de vierde vestiging van Saints & Stars, dat in 2018 werd opgericht door Tom Moos, zoon van Quote 500-lid René Moos, die als ondernemer schatrijk werd met budgetketen Basic Fit.

saintsandstars
A post shared by @saintsandstars

De ontwikkeling van deze flagshiplocatie zou vijftien miljoen euro hebben gekost en werd volledig ingericht door de interieurontwerper voor nieuwe rijken Eric Kuster. In de aanloop naar de opening was er een wekenlange, agressieve online marketingcampagne, waarbij ook Victoria’s Secret-model Romee Strijd op de foto werd gezet. Bij de officiële opening leek het of werkelijk elke Nederlandse influencer was uitgenodigd.

Vozen in de sauna

Op de plek van deze nieuwe vestiging zat vroeger sportschool Splash, dat eind jaren negentig, begin jaren tweeduizend, werd bezocht door homo’s, BN’ers, advocaten en nachtvlinders. Het was een publiek geheim dat er in de sauna werd gecruised.

Dat lijkt er niet in te zitten bij deze nieuwe sportschool. Het is een frictieloze omgeving, waar na elke les personeel klaarstaat met zilveren dienbladen en daarop naar mint geurende, koude doekjes. Zweet moet worden weggeveegd, natte haren geföhnd, eigen geur vervangen door een spuitje van de tweehonderd euro per fles kostende Skins-parfum die klaarstaat in de kleedkamers.Na het volgen van de Saints & Stars-opening kwam onwillekeurig de gedachte bij me op: iedereen is knap, maar niemand is geil. Deze constatering, die ik trouwens ook in mijn boek noem, kwam ik een paar jaar geleden tegen in een artikel, over knappe filmsterren in hedendaagse films, die met hun afgetrainde lijven iets té perfect zijn, wat ze weliswaar knap maar ook seksloos maakt.

Ook vóel je je zo. Het is algemeen bekend dat je door calorieën te tellen je seksdrive verliest, terwijl je daarmee paradoxaal genoeg een seksueel aantrekkelijk uiterlijk krijgt - volgens de mainstream dan.

‘Zacht’ clubben

In films uit de jaren tachtig en negentig, zo schrijft de journalist, hadden de gezichten en lichamen nog iets menselijks en herkenbaars. Iemand als - toentertijd sekssymbool - Bruce Willis had een gespierd lichaam waar je weliswaar voor moest trainen, maar dat ook weer niet onbereikbaar was. Beroemdheden van nu hebben lijven waar een heel team van personal trainers, diëtisten, privéchefs en cosmetisch chirurgen achter zit.

Iedereen is knap, maar niemand is geil. Dat denk ik ook bij de renclub-trend, waarbij expats en corporate types op zondagochtend, in dure sportkleding, door de stad rennen, om daarna aan te sluiten in de rij voor een populaire koffiebar of bakkerij. Een productieve, fitte ochtend, waar nooit écht iets wilds zal gebeuren.

housemusic.us
A post shared by @housemusic.us

Of neem de trend van bakkerij-raves, die een jaar of twee geleden opkwam, wat ook wel ‘soft clubbing’ wordt genoemd: in de ochtend, nuchter ‘raven’ bij een bakker in een gentrificerende buurt, met een dj plus speakers achter de toonbank. Waar ravecultuur ontstaan is als verzet tegen de mainstream, een plek voor de roes, voor de nacht, waar andere regels gelden, daar is dit er een frictieloze, beige variant van. Inmiddels zijn de bakery raves gekaapt door grote merken, die er een pr-moment van maken.

Schoonheidspremie

Het is alsof we afstevenen op een stadsleven zoals Radiohead dat al in 1997 voorspelde, in het nummer Fitter Happier.

Fitter happier
More productive
Comfortable
Not drinking too much
Regular exercise at the gym (3 days a week)

De oorzaak van dit alles, zo stelt filosoof Marianne Donner in haar Zelfverwoestingsboek uit 2019, is het neoliberalisme, dat ons heeft geleerd om onszelf te optimaliseren, als machines. Fit, en zonder katers, kunnen we beter presteren, geld verdienen, de concurrentie aftroeven. Wie er goed uitziet, kan rekenen op een ‘schoonheidspremie’ van meer geld, aanzien en aandacht.

Rond de heropening van restaurant Roest, eerder dit jaar, ontstond een relletje. Waar het vroeger een loods was waar je kon drinken, dansen en eten, met een stadsstrandje voor de deur, op een verlaten industrieterrein, was dit nu een gelikte grote zaak geworden, omringd door pas gebouwde, dure woontorens. Waarom ze nu al zo vroeg dichtgingen, vroeg de AT5-verslaggever. ‘Mensen willen tegenwoordig vroeg opstaan in het weekend om nog te kunnen sporten’, zei de nieuwe eigenaar. In de commentsectie reageerde oude bezoekers verbolgen.

Kaassouflé

De vraag is, of we er wel zo gelukkig van worden, van een frictieloos, afgetraind bestaan. ‘We zijn ‘de gezondste generatie ooit’, maar onder het sporten vraag ik me af: ben ik niet gelukkiger in de kroeg?, aldus een Britser Gen Z’er in een The Guardian-column.

saintsandstars
A post shared by @saintsandstars

Datzelfde geluid klinkt in het niemand is geil-artikel. “Tegenwoordig zijn onze lichamen investeringen, die we altijd moeten optimaliseren, maar voor wat? Een vaaglijk gevoel van een beter leven?”

Wat zou het mooi zijn als de Saints & Stars-bezoekers een keer op een vrijdag besluiten om op het Leidseplein de andere kant op te lopen, zich te bezatten bij een fout feestcafé en de nacht af te sluiten met een kaassoufflé van vierhonderd calorieën. De dag erna kunnen ze aan het zuurstofmasker voor het concept ‘holy brakheid’.


Mijn tips voor 24 uur in Athene

Sinds ik drie jaar geleden Athene voor het eerst bezocht, ben ik groot fan. Zeker, je moet er even aan wennen. Op het eerste gezicht lijkt de miljoenenstad rauw, ongrijpbaar en druk. Maar kijk je daar doorheen, en neem je de tijd om op ontdekkingstocht te gaan, dan ontvouwt zich een creatieve en bruisende metropool, met hartelijke mensen en veel onverwachte schoonheid.

Bakkerijen, restaurants en kunst: speciaal voor jullie mijn negen tips voor 24 uur in Athene.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Jonas Kooyman
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share