Goedemorgen havermelkelite,
Deze zomer zag ik ze overal: de zilveren rolkoffers van Rimowa, waar je al gauw 1.000 euro voor neertelt. Hoe werd dit merk, dat deze week zijn 125ste verjaardag viert, een statussymbool op wieltjes? En wat heeft een Franse miljardairszoon hier mee te maken? Het antwoord lees je hieronder.
Verder in de nieuwsbrief van deze week: vriendschap wordt steeds duurder. Uit eten gaan, reisjes maken, winkelen - typische dingen die je samen met je vriendengroep doet. Maar wat als je vrienden meer verdienen dan jij, en je de vriendschap niet meer kunt betalen?
Een mooie zondag,
Jonas
HME tipt: Amsterdam Dark Festival
Tijdens de pandemie fietste ik eens ‘s nachts door de stad. Stiekem - ik had na een etentje de avondklok gemist. Het is een moment dat ik nooit zal vergeten: voor even was de stad van mij.
Hieraan moest ik denken toen ik hoorde over de eerste editie van het Amsterdam Dark Festival, van 22 t/m 24 september, dat draait om de schoonheid van het donker en de nacht. Zo kun je meedoen aan een nachtwandeling, luisteren naar muziek en verhalen in de in hartje stad verstopte Dominicuskerk, sluipen door een donker Artis en de overgang van dag naar nacht beleven op de NDSM-werf. Kaartjes haal je hier. (#ad)
Hoe Rimowa een statussymbool werd
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fdc0ca763-eac1-410c-b5cb-d60743db1729_1604x1104.png)
Weinig plekken waar je zoveel statussymbolen bij elkaar vindt als een vliegveld. Kaviaar eten aan de bar; parfum en designerkleding inslaan; in alle luxe wachten voor vertrek in een premium lounge – voor reizigers zijn de mogelijkheden om zich te onderscheiden van ‘de rest’ oneindig. Toen ik deze zomer meerdere keren op een vliegveld moest zijn, viel mij een nieuw statussymbool op, eentje met wieltjes: de zilverkleurige rolkoffers van Rimowa.
Het zijn meestal kosmopolitische twintigers, dertigers en veertigers die de al gauw 1.200 euro kostende aluminiumkoffers, met de herkenbare, verticaal gegroefde buitenkant en vier wieltjes, van de bagageband optillen met een – zo stel ik mij voor – licht superioriteitsgevoel. “Als je naar het vliegveld gaat met een Rimowa-koffer moet je ervoor zorgen dat je er leuk uitziet, omdat iedereen naar je zal kijken” verwoordt ene Dorothy deze mentaliteit, in een 46.000 keer bekeken TikTok. “Net als parkeren voor je werk in een gloednieuwe Tesla, toont het betreden van je gate met een Rimowa-koffer in de hand: ik heb het gemaakt, en jij niet”, schreef The Wall Street Journal in 2019. Deze week viert het Duitse merk zijn 125ste verjaardag met een zojuist geopende expositie in New York. Hoe lukte het Rimowa om van zoiets sufs als koffers een sexy statussymbool te maken?
Jaar na jaar neemt het aantal reizigers toe – onder meer dankzij de groei van de middenklasse in Aziatische landen als China. Al deze mensen, die voor het eerst het vliegtuig pakken, hebben koffers nodig. Het is millennial Alexandre Arnault (31), zoon van Bernard, topman van het Franse luxeconcern LVMH én een van de rijkste mensen op aarde, die inzag dat met de democratisering van reizen er zakelijke kansen lagen betreffende de koffermarkt. Want juist statusgevoelige passagiers willen zich onderscheiden van de massa, nu vliegen niet meer speciaal is.
Champagneflessen
Rimowa vulde een gat: aan de top van de tassen- en koffermarkt had je elitemerken als Gucci en Louis Vuitton – veelal voor reizigers die waarschijnlijk een chauffeur hebben om hun bagage te tillen - en aan de onderkant wat suffere namen als Samsonite. Voor twintigers en dertigers die bovenmodaal verdienen, maar ook weer niet extreem rijk zijn – de zogenaamde HENRY’s - lagen er nog kansen.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.