Dag havermelkelite,
Lijd jij aan ‘internet brain rot’? Over dit fenomeen ga ik het hebben in deze nieuwsbrief. Verder: de opkomst van de ‘banking bro’, een fijne kortingsactie en - voor de premium lezers - mijn tips voor een weekend in Londen.
Veel leesplezier,
Jonas
HME x De Groene korting ✨
Voor een highbrow herfst heb ik een fijne intellectuele kortingsactie voor jullie opgezet: bestel nu mijn boek een krijg daar een driemaanden-abonnement op De Groene Amsterdammer bij kado. In plaats van 37,99 betaal je dan 25 euro. Claim je korting hier.
#ad
Niet te missen
• De buitenwereld kent Wim Hof als excentrieke Iceman. Zijn gezin ging gebukt onder huiselijk geweld. (De Volkskrant, paywall)
• Steeds meer mannen gaan gekleed als bankier. Over de opkomst van de ‘banker bro’. (The Guardian)
• Wat voor het ‘failliete’ woke in de plaats komt is voor een deel huiveringwekkend, en voor een deel prettig onvoorspelbaar te noemen, schrijft Sarah Sluimer in haar column. (NRC, paywall)
• Dit is waarom twintigers en dertigers graag natuurwijnbars bezoeken. (The New York Times, paywall)
• Waarom vallen jonge mensen voor dure handzeep?
De zon gaat onder in het Westen
Een tip voor koude, natte herfstavonden: de nieuwe voorstelling Koning Krump. Tegen zijn verwachting wordt Krump (Mark Kraan) gekozen tot koning. Vanaf dat moment vreest hij dat zijn tegenstanders zijn kroon van zijn kop willen trekken en zijn kop van zijn romp. Hij wil dat de wereld van hem houdt en zijn macht koste wat het kost bewaken.
Koning Krump is een Shakespeariaans koningsdrama in vijf bedrijven met de energie van een kickboksgala en de spanning van House of Cards. Vijf live afleveringen om in één avond te bingen; van de euforie van een verkiezingsoverwinning tot de duistere ondergang van een heerser die zijn grip op de realiteit verliest. Kaartjes haal je hier.
#ad
Meme van de week
Wat is ‘internet brain rot’?
Onlangs verscheen er een opmerkelijk filmpje op het officiële TikTok-account van Marc Jacobs. Een jongen, gekleed in een capuchontrui (225 euro) van het luxe modehuis, ‘verklapt’ de code van datzelfde TikTok-account, te weten ‘marcjacobs123’. Bijna drie miljoen keer werd dit filmpje bekeken, dat eruit ziet of het thuis in de woonkamer is opgenomen met een telefoon.
Wie verder scrollt op het account van het bekende kledingmerk, dat in de categorie (nog net) betaalbare luxe valt, ziet meer merkwaardige filmpjes. Een gewelddadige overval, geënsceneerd door speelgoedknuffels, met een vrolijk muziekje op de achtergrond. Een zingende rat, satirische fitchecks, een huilende man en pratende bulldog. De video’s zitten vol inside grapjes voor wie veel uren doorbrengt op sociale media.
Enable 3rd party cookies or use another browser
De bizarre, absurdistische Marc Jacobs-advertenties – die bij elkaar tientallen miljoenen keren zijn bekeken - zetten slim in op een cultureel fenomeen: internet brain rot. De laatste tijd hoor ik deze term steeds vaker voorbij komen – en vermoed ik er zelf slachtoffer van te zijn.
Wat is internet ‘breinrot’, hoe weet je of je er zelf aan lijdt, en waarom spelen steeds meer merken hierop in?
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.