Beste lezer,
We moeten het hebben over een nieuw fenomeen, waar het internet deze maand over ontplofte, namelijk: cheugy. Cheu-wat? Cheugy (spreek uit tjoew-gie, met de ‘g’ van Google) is de nieuwe term die generatie z gebruikt voor burgerlijke millennials die in de tijd zijn blijven steken.
Cheugy kan slaan op mode en social media-gebruik, maar ook taalgebruik. Denk aan: inspirationele quotes, Starbucks, girlboss esthetiek en het gevoel dat 2000 tien jaar geleden was. ‘Je herkent het meteen.’ Lees dit artikel om een goed beeld te krijgen van wat cheugy precies inhoudt. (The New York Times)
Wat verder voorbij kwam in mijn nieuwsbrieven deze maand:
• Orgies, bacchanalen, nooit meer naar huis - over de Summer of Love, waarin we gevaccineerd en wel weer kunnen feesten, zijn genoeg wilde voorspellingen gedaan. Maar zelfs met een gevaccineerde vriendengroep hebben veel twintigers en dertigers na een jaar in isolatie last van party anxiety, merkt een Amerikaanse journaliste. Want waar blijven al die hedonistische raves? (Rave New World)
• In navolging van Saint Laurent veranderden onder meer luxe modehuizen Balenciaga, Burberry, Berluti en Balmain recent hun logo’s. Stuk voor stuk kozen ze, net als Saint Laurent, voor hoofdletters met een minimum aan decoratie - zie de afbeelding hierboven. Dit vermakelijke (en ook wel tragische) artikel beschrijft waarom zoveel modemerken kiezen voor dezelfde letters. (NRC)
• “Waren tien jaar geleden speltbroodjes, hoemoes en muntthee nog producten waarmee de gegoede stedeling zich kon onderscheiden, de bovenlaag van vandaag eet kimchi en drinkt havermelk.” Dit boeiende essay beschrijft hoe onze eetgewoontes steeds politieker worden: elke hap die je neemt moet moreel verantwoordelijk zijn. Maar kun je wel verwachten dat ook Jan op de hoek overschakelt op een plantaardig dieet? (De Groene Amsterdammer)
• Als de Summer of Love eindelijk gaat beginnen (en ik mijn re-entry anxiety heb overwonnen) wil ik - vol volume - dansen op het heerlijk broeierige nummer Pad, van Dwaalgast en Shari Klein. Als je hem beluistert snap je waarom.
Een mooie zondag,
Jonas
Stap over: neem een abonnement! 🌻
Dit is een voorproefje uit mijn betaalde nieuwsbrief, al 350 lezers namen een abonnement.
Voor een bedrag dat je normaalgesproken uit zou geven aan de zoveelste haverlatte (€3,50) ontvang je elke tweede zondagochtend een verse nieuwsbrief waarmee je in één keer bent bijgepraat over het moderne stadsleven, trends en de tijdgeest.
Wat krijg je voor een abonnement? 👑
Je ontvangt elke twee weken, op zondagochtend, een complete nieuwsbrief. Zie het als een samengesteld pakketje, waarmee je in één keer op de hoogte bent. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.
In een editie van De havermelkelite vind je:
Een persoonlijke introductie, met bijvoorbeeld een mini-column, signalering van een nieuwe trend of een kijkje achter de schermen bij mijn interviews en verhalen.
Een samengestelde lijst met de zeven beste verhalen over het stadsleven, trends en de tijdgeest, uit nationale en internationale kwaliteitsmedia.
Memes!
Een lijst met de allerfijnste cultuurtips: van podcasts tot boeken, van films tot evenementen, series en andere onontdekte parels.
Wil je graag een abonnement, maar kun je het geld niet missen? Mail mij dan op havermelkelite@gmail.com, dan geef ik je een abonnement van het huis. Heb je geen creditcard en wil je wel overstappen? Mail mij dan ook.
Stuur mij door! 💌
Ik ben Jonas Kooyman en als freelance journalist schrijf ik voor NRC, ELLE en andere media. Mijn nieuwsbrief De havermelkelite helpt jou om de tijdgeest beter te begrijpen.
Wie zou deze nieuwsbrief nog meer moeten lezen? Deel deze inschrijflink in je haverelitaire netwerk of geef een shout-op op social media.
Heb je opmerkingen, leestips of vragen? Mail mij op havermelkelite@gmail.com. Ook ben ik op Instagram te vinden. De volgende, gratis editie is over een maand. De volgende editie voor betalende abonnees over twee weken. Tot dan!