Marie-Claire (29) krijgt alles van haar ouders: de verwende kinderen van rijke babyboomers
Dit is het nieuwe statussymbool van bakfietsouders
Beste lezer,
Het nieuwe statussymbool van jonge ouders is een stuk hout van 135 euro: de Wobbel. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, tot een bevriende moeder mij erover vertelde – haar kind is er gek op. De Wobbel is een kromgetrokken balanceerplank van berkenhout, ook zijn er speciale yogalessen voor bedacht. De bedenkers van dit speelgoed komen uit de antroposofische hoek.
Statussymbolen hebben mij altijd gefascineerd. Verkleurde tanden, in de tijd dat suiker extreem duur was. Lange nagels, om te laten zien dat jij vooral níet op het land werkt. Op de site van de wiebelplank schrijven de oprichters dat de Wobbel ,,als een Barbapappa” is, het ,,kan [alles] zijn wat het kind er zelf in ziet.” Ik denk dat hetzelfde geldt voor de ouders, die er van alles op kunnen projecteren: verantwoord, want schermloos, speelgoed, dat ook nog eens mooi in het interieur past en zijn waarde ontleent aan de herkenning van ándere jonge ouders.
Doordat het zo duur is, krijg je stiekem het idee dat je je kind echt iets heel waardevols geeft, appte de bevriende moeder mij toen ik ernaar vroeg. ,,En dan kan je dus tegen jezelf zeggen: kijk, ik ben een goede ouder. Dat is echt heel kut. Maar het is wel zo.”
Een mooie zondag!
Jonas
Lezen
1. De 29-jarige Marie-Claire krijgt van haar ouders een maandelijkse toelage van 4.500 euro én een ‘taxibudget’ van 500 euro. Ze woont in het Amsterdamse appartement in een hippe buurt dat pap en mam voor haar kochten. Deze situatie staat niet op zichzelf: we zitten middenin de ongekende welvaartsoverdracht van schatrijke babyboomers naar hun kinderen. Dat leidt tot deze gevaarlijke ontwikkeling. (de Volkskrant)
2. Door de extreemrechtse online community worden ze soy boys genoemd, mannen met een plantaardig dieet. Veganisme is al jaren een trend, maar niet onder iedereen. Het blijkt dat voornamelijk jonge vrouwen dierlijke producten links laten liggen. Hoe kan het dat er zo weinig mannen veganistisch eten? (Red Pers)
3. Op Instagram is de afgelopen jaren een nieuw, vrouwelijk schoonheidsideaal ontstaan dat leidt tot bizarre uitwassen, van lipfillers voor een Kylie Jenner-mond tot extreem diëten om die Emily Ratajkowski-taille te benaderen. De opkomst van body positivity is dan ook een verademing, waarbij steeds meer vrouwen op social media hun ‘echte’ kant laten zien. Al kun je je afvragen: is dat niet gewoon een verdienmodel? (ELLE)
4. Kenmerkend aan de tijdgeest van de afgelopen decennia was dat het leven boven alles léúk moest zijn – een aaneenschakeling van hoogtepunten (#goodvibesonly). Een verschijnsel dat de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter treffend ‘de ziekte van deze tijd’ noemt. Sinds een jaar dringt verlies zich vrijwel constant aan ons op, in allerlei gedaanten. Wat kun je daarvan leren? (NRC)
5. Als eerste van haar familie gaat Anouk Kootstra (33) studeren, waarna haar wereld snel verandert. Ze ontdekt wat de dominante cultuur van de elite voorschrijft op het gebied van kleding, vakantiebestemmingen, taalgebruik, woninginrichting en keuze van voornamen. Ook al doen we of klasse in Nederland geen rol speelt, veel hogeropgeleiden kijken neer op de rest en dat leidt tot statusangst. (NRC)
6. Voel je je weer eens uitgeput door een alles vermalende werkcultuur? Ga dan niet voor de rust die de wellness- en zelfhulpindustrie predikt, waarbij je een lekker bad neemt met geurkaarsen, of mediteert met een app. Nee, neem gewoon een dutje - en sluit je aan bij een nieuwe protestbeweging. (De Groene Amsterdammer. Illustratie: Kumé Pather.)
7. Onlangs werd een 28-jarige digital nomad van Bali gedeporteerd nadat zij op social media opschepte over haar goedkope luxeleven tijdens de pandemie. Zij is niet de enige: steeds meer yogatoeristen en expats zorgen voor spanningen op het populaire, Instagrambare eiland. Wat is hier aan de hand? (Vice)
Meme van de week
Tips
• Als je een stedeling bent en ook het gevoel hebt dat je in een soort limbo leeft, in een door de pandemie verdoofde stad, is de vlog van Annie en Akkie een tip. Je volgt twee beste vrienden die met meeneemkoffie door een verlaten stad slenteren en toch van alles meemaken. Dat levert rustgevende beelden op.
• In 1977 wordt de ongekroonde koningin van Amsterdam, societydiva Mathilde Willink, onder mysterieuze omstandigheden dood aangetroffen in haar hemelbed. Was het moord of zelfmoord? Daarover gaat de geweldige NPO 1-podcast Mathilde’s Mysterie.
• Deze week zag ik de nieuwe film Promising Young Woman, over een barista (Carey Mulligan) met een dubbelleven. ‘s Nachts hangt ze - gespeeld - laveloos in bars en clubs en neemt gruwelijke wraak op de mannen die daar misbruik van maken. Hier zie je de trailer. Een aanrader.
• Ze werden de Club Kids genoemd, de nachtvlinders die met extravagante outfits en dito persoonlijkheden in de jaren tachtig en negentig het ondergrondse uitgaansleven van New York domineerden. Wie waren zij? Wat dreef hen? Bekijk hierboven een geweldige talkshowaflevering waarin ze zichzelf introduceren en met yuppen in discussie gaan. (Met de leider van deze subcultuur liep het overigens slecht af.)
Over deze nieuwsbrief
Ik ben Jonas Kooyman en als freelance journalist schrijf ik voor NRC, ELLE en andere media. Mijn nieuwsbrief De havermelkelite helpt jou - en 2.700 andere abonnees - om de tijdgeest beter te begrijpen.
Lees je hem graag? Help mij dan meer lezers te bereiken door deze inschrijflink te delen in je haverelitaire netwerk of een shout-out te geven op social media.
Heb je opmerkingen, leestips of wil je adverteren? Mail mij op kooyman.jonas@gmail.com. Ook ben ik op Instagram te vinden. De volgende editie is over twee weken. Tot dan!