Hoi, ik ben Jonas Kooyman, ik schrijf over trends en statussymbolen. Deze maand is mijn eerste boek verschenen: De havermelkelite. Hoe de nieuwe yup de stad onherkenbaar verandert. Lezen tijdens je zomervakantie? Bestel hier.
Hallo havermelkelite,
Waarom voelen steeds meer mensen in hun dertiger jaren zich verdwaald? En hoe verdwaalde ik zelf in New York? Je leest erover in deze nieuwsbrief.
Verder wil ik jullie bedanken voor jullie hartverwarmende reacties op mijn boek. Ik had er niet van durven dromen om al drie weken in de bestsellerlijst te staan. Ik begreep dat mijn boek in een paar winkels was uitverkocht, gelukkig komt komende week de derde druk eraan.
Een mooie avond,
Jonas
p.s. Hebben jullie al gehoord van de laatste TikTok-trend, genaamd ‘onderconsumptie’?
Enable 3rd party cookies or use another browser
p.p.s Als je geniet van deze nieuwsbrief, overweeg dan om voor de prijs van een meeneemkoffie per maand een premium abonnement te nemen. Na de paywall lees je verhalen van mijn hand, tip ik de beste artikelen uit kwaliteitsmedia en mijn favoriete boeken en films van dit moment. Genoeg om je op lome zomerdagen mee te vermaken.
HME in de media 🎪
Begin deze maand kwam mijn boek uit: De havermelkelite. Hoe de nieuwe yup de stad onherkenbaar verandert, bij uitgeverij Das Mag. Ik ben overweldigd door de vele media-aandacht en enorm blij dat het boek een gesprek in gang heeft gezet over het stadsleven in tijden van gentrificatie. Hieronder een paar highlights.
• In The New Yorker werden zowel mijn Instagram als boek besproken in de mediacolumn van journalist Kyle Chayka.
• In NRC-podcast Het Uur sprak ik met journalist Pieter van der Wielen over de vraag: zijn we in de nieuwe jaren dertig beland?
• In een interview met RTL Nieuws vertelde ik over de schaduwzijde van de havermelkelite-lifestyle.
• Ik belandde op de zomerboeken-tiplijst van Ernst-Jan Pfauth. “De vermeende paradox tussen slachtofferschap en decadentie die Jonas beschrijft blijft me boeien.”
• Hoe raakte ik van jongs af aan eigenlijk geobsedeerd door trends en statussymbolen? En hoe zag mijn leven eruit vóór havermelkelite? Daarover vertel ik in dit persoonlijke gesprek met Annick van Rinsum van Pakhuis de Zwijger-podcast Het Portret.
Wanneer ben je middenklasse?
Het voelt of het leven in de laatste jaren zó duur is geworden, dat er nauwelijks tegenop te verdienen valt. Want als zelfs multimiljonairs zich tegenwoordig arm voelen, wanneer behoor je dan eigenlijk nog tot de middenklasse? In deze nieuwe aflevering van mijn podcast praat ik je bij, samen met co-host Jessica Kuitenbrouwer.
Verder in deze aflevering: de 'gedwongen' veryupping van de hoofdstedelijke Kolenkitbuurt én het nieuwe favoriete investeringsobject van de superrijken: 'flipbare' kunst.
Mijn existentiële crisis in New York
Compleet overprikkeld lag ik op een verwarmd marmeren blok in een spa voor millennials in Brooklyn. Eerder dit jaar had ik een van de drukste periodes van mijn leven. Ik was moe en gespannen en bedacht toen het briljante plan op vakantie te gaan naar een nog drukkere stad: New York.
De stad die nooit slaapt was altijd mijn lievelingsplek geweest. Als twintiger woonde ik er twee keer. De eerste keer als student, waarbij ik een uitstapje maakte als stagiair bij een kunstgalerie. De tweede keer proefde ik aan het diplomatieke leven, tijdens een stage bij het Nederlandse consulaat.
Ik had er vrienden voor het leven gemaakt, was er verliefd geworden en zette er mijn eerste stappen als journalist en schrijver. Op de allerlaatste avond, het was zomer, na mijn afscheidsfeestje met mijn nieuwe vrienden, viel ik in de metro in slaap. Ik werd wakker ergens diep in Brooklyn – ik was blijkbaar nog niet klaar om naar huis te gaan.
Onaardige bediening
Nu ik er weer rondliep, dit keer als dertiger, was er wat veranderd.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.