Havermelkelite

Havermelkelite

Share this post

Havermelkelite
Havermelkelite
Waarom hebben alle yuppen opeens een Italiaanse windhond?

Waarom hebben alle yuppen opeens een Italiaanse windhond?

Zo was festival Op de Ring

Jun 22, 2025
∙ Paid
14

Share this post

Havermelkelite
Havermelkelite
Waarom hebben alle yuppen opeens een Italiaanse windhond?
Share

Hi, mijn naam is Jonas Kooyman. Nadat ik jarenlang als journalist voor NRC schreef ben ik mijn eigen nieuwsbrief begonnen, Havermelkelite, die inmiddels 29.000 lezers telt en je in één keer bijpraat over trends en statussymbolen in de wereld van jonge stedelingen. Ook is er een boek. Samenwerken? Neem dan contact op met karlijn@lagency.nl.


Goedemorgen,

Mijn schoenzolen zijn niet gesmolten, wel heb ik de 10.000 stappen ruimschoots behaald, gister tijdens Op de Ring, het meest besproken festival van het jaar. In de strijd tegen zweet was ik van top tot teen gehuld in een sportoutfit van Lululemon.

En hoewel het inderdaad snikheet was vond ik het een vrolijke, bijzondere ervaring, om samen met duizenden anderen over een snelweg te lopen, in mijn geval ter hoogte van de Zuidas. Raven kwam er niet van, de veelbesproken Audio Obscura-stage werd afgesloten wegens grote drukte. Wel zag ik een stel getrouwd worden, zocht ik verkoeling in de schaduw van een tijdelijk bos van 750 bomen en werd er tijdens een pop-up spinningklasje gefietst op de muziek van Shania Twain.

Of je gister gefeest hebt of niet: ik schreef voor jullie een nieuwsbrief voor een lange luie zondag. Deze editie gaat over het nieuwe statussymbool van de Randstedelijke yup. Want waarom zie je ineens overal de Italiaanse windhond?

Verder in deze nieuwsbrief:

• Stedelingen die een ton per jaar verdienen, maar met moeite rondkomen

• Een juicy boekentip voor warme zomerdagen

• Hoe de rauwe, ‘authentieke’ Gen Z-stijl van fotograferen nep werd

En nog veel meer.

Een mooie zondag,

Jonas

p.s. Dit was mijn favoriete TikTok van de week:

@jvrhsnNu al benieuwd naar de volgende
Tiktok failed to load.

Enable 3rd party cookies or use another browser

Ongemak over geld

Martin Rombouts (links) en Gregg Nottrot. Foto: Sjoerd Derine

Hebzucht, ongemak, opwinding of schaamte: weinig maakt zoveel emoties los als het bezitten van veel of weinig geld. Daarom kijk ik uit naar de nieuwe dubbelvoorstelling van theatergroep het NUT, die precies daarover gaan: geld, knaken, poen.

In Belofte maakt schuld gaan theatermaker Greg Nottrot en schrijver en De Slimste Mens-winnaar Martin Rombouts op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kun je met 120.000 euro de wereld redden? Een voorstelling over de verantwoordelijkheid en schuldgevoelens die samengaan met het hebben van kapitaal.

Na een patatje mét schuif je aan voor de Kapitalisten. Op Oerol spraken acht getalenteerde makers met visionaire vermogenden en experts over een nieuw kapitalistisch systeem: in Utrecht zie je daar het resultaat van. Verwacht een bonte avond met sketches, muziek en acht knetterende aanbevelingen voor een nieuw kapitalistisch systeem.

Van 2 t/m 6 juli te zien op het Berlijnplein in Utrecht, kaartjes haal je hier.

Partner.


Waarom hebben alle yuppen ineens een Italiaanse windhond?

Om te weten of de woningprijzen in je buurt gaan stijgen, zijn er verschillende indicatoren. Is er recentelijk een Wakuli-koffiebar geopend, of een curated vintage-zaak? Zie je, als je een woonkamer inkijkt, de aanwezigheid van Bruno Hey-stoelen? Kun je, binnen een straal van vijfhonderd meter, een klasje pilates volgen? En – misschien wel het duidelijkste teken aan de wand – lopen er Italiaanse windhonden over straat?

Sinds een jaar zie ik ze overal, en dan met name in de meest gewilde postcodegebieden van Amsterdam, Londen en Berlijn. De dunne, elegante, lange honden, met grote dop-ogen, diepe borstkas, korte vacht, naar achter gevouwen oren en ietwat nerveuze energie. (Overigens niet alleen de Italiaanse windhonden, maar ook hun neefjes, de whippets, die erg op ze lijken.) Ik zie ze in de rij voor koffiebars en trendy bakkers, in het Vondelpark, in de metro van Berlijn, op een Londense markt, in de grachtengordel en op TikTok, waar ze soms wel honderdduizenden volgers hebben.

Hoe werden deze designhuisdieren – schijnbaar uit het niets – in zo’n korte tijd een statussymbool? Wat is er gebeurd met de voormalige yuppenfavoriet: de toypoedel? En wat zegt de trendcyclus rondom designhuisdieren over onze tijd?

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Jonas Kooyman
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share