Goedemorgen,
Mijn tips voor vandaag:
• Je hebt mensen die werken om te leven. Ze zijn trots op de lange uren die ze maken en snappen niets van mensen die zich voelen aangetrokken tot ‘quiet quitting’. Dan heb je de mensen die werken voor de paar weken per jaar dat ze vrij zijn, en wel op een luxueuze, Instagrambare vakantie. Nu is er een derde categorie bijgekomen: deze twintigers en dertigers kan werk niet zoveel schelen, ze willen een ‘zacht leven’. (Fortune)
• Waar make-up gewoonlijk juist gebruikt wordt om bepaalde zaken - zoals moeheid of verdriet - te verbergen, is er door TikTok een merkwaardige nieuwe beautytrend ontstaan: eruit zien of je net hebt gehuild. (The Guardian)
• Deze editie werkt de Havermelkelite samen met een fijne app: Mohi. Hierop volg je mensen wiens smaak je vertrouwt, die hun favoriete podcasts, boeken, series en films delen. Ook kun je je eigen tips posten. Dit alles in een rustgevende omgeving, zonder de schreeuwerigheid van gebruikelijke sociale media. Hier kun je Mohi gratis downloaden. (#partner)
• Dankzij hedonistische marathonfeesten - die soms van vrijdagavond tot maandagochtend doorgingen - én een streng deurbeleid groeide de Amsterdamse De School al snel uit tot de roemruchtste club van Nederland, ook wel ‘Berghain light’ genoemd. Toch werd deze plek twee jaar geleden na een rel gecanceld en gesloten. Met volle maan fietst Lieke Knijnenburg (1994) naar het heropeningsweekend van De School en dit is wat ze aantreft (€). (de Groene Amsterdammer)
•
• Instagram, LinkedIn, Funda, je stappenteller of TikTok. Hoe vaak check jij je favoriete app? Veel mensen kijken meer naar schermen dan ze willen; niemand kan nog zonder smartphone. Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie? Op maandag 21 november geeft schrijver en tijdgeestduider Doortje Smithuijsen een boeiende lezing in TivoliVredenburg in Utrecht over digitale verslavingen. Haal hier je kaartje. (#partner)
• Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen. Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken zijn. (de Correspondent)
Een mooie zondag,
Jonas
🏡 p.s. Ik verkoop mijn huis!
Stuur mij door 💌
Ik ben Jonas Kooyman en als journalist schrijf ik voor NRC. Mijn nieuwsbrief de Havermelkelite helpt jou om de tijdgeest en het stadsleven beter te begrijpen.
Wie zou nog meer een abonnement moeten nemen? Deel deze inschrijflink in je haverelitaire netwerk of geef een shout-op op social media.
Heb je opmerkingen, leestips of vragen? Mail mij op havermelkelite@gmail.com. Ook ben ik op Instagram te vinden.