Hoi, ik ben Jonas Kooyman, oprichter van Havermelkelite. Over precies een week komt mijn eerste boek (!) uit bij uitgeverij Das Mag. Je zou mij enorm blij maken door hem alvast online te bestellen. Zo maak ik kans op een plek in de bestsellerlijst, waardoor ik in meer boekwinkels kom te liggen.
Zijn de vette jaren voorbij?
De minuut dat het 2015 werd stond ik met mijn vrienden op een dakterras in Amsterdam. “De crisis is voorbij!” schreeuwden we naar de hemel, naar het uiteenspattende vuurwerk, en naar elkaar. We waren midden-twintig, de jaren daarvoor dicteerde de gecrashte economie onze levensstijl. We sukkelden van stage naar slecht betaald baantje, droegen tweedehands kleding, dansten in tochtige loodsen, hadden ons neergelegd bij het feit dat we waarschijnlijk tot een verloren generatie behoorden.
Maar nu hing er optimisme in de lucht. De vette jaren waren begonnen. Ineens was er overal werk, overal geld, en als je het slim speelde, pikte je een paar kruimels mee.
Ik dit tijdperk zag ik een nieuwe groep in de stad ontstaan, die ik de ‘havermelkelite’ noemde. Hiermee bedoel ik hoogopgeleide twintigers en dertigers die wonen in voormalige volksbuurten, rondrijden op e-bikes, leven op een dieet van natuurwijn, zuurdesembrood en koffie of matcha, lessen volgen bij dure sportstudio’s en in het weekend nieuwe restaurants en nachtclubs bezoeken, waar ze zich tegoed doen aan grote hoeveelheden drugs. In hun keuken staat een fles Aesop-zeep.
Speeltuin voor de rijken
Ik zag hoe de havermelkelite Amsterdam steeds meer naar haar hand zette. Waar dat eerst nog opwindend was - het bruiste in de stad, het geld klotste over de plinten - begon dat gevoel met de jaren te kantelen. Het leek er meer en meer op dat Amsterdam aan het veranderen was in een monoculturele speeltuin voor de rijken. Wat blijft er over van de ziel van een stad als haar inwoners ongenadig voort blijven consumeren en etaleren? En hoe lang duren de vette jaren nog, nu de economie zich steeds grilliger gedraagt en er een gure wind door de politiek waait?
Waar ik aanvankelijk als journalist verslag deed van deze groep, vervaagde de grens tussen toeschouwer en deelnemer toen ik uitgroeide tot een van de populairste influencers van de hoofdstad en werd meegezogen in de snelle wereld van social media en het grote geld. Terwijl mijn volgersaantallen stegen, daalde mijn mentale welzijn.
Over dit alles schreef ik een boek, De havermelkelite, waarin ik mijzelf en de yuppen van deze tijd een spiegel voorhoudt: de elite waar we allemaal graag op haten, maar waar de Randstedeling stiekem toch in meer of mindere mate toe behoort.
Het is een boek over de angst om uit de middenklasse te vallen, in de nieuwe, keiharde economie, een boek over hoe als twintiger en dertiger te leven in een stad die razendsnel veryupt, en ook een boek over hoe mooi het stadsleven kán zijn.
Drie jaar lang heb ik met ziel en zaligheid aan De havermelkelite gewerkt en ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Mijn boek verschijnt over precies een week, je kunt hem hier bestellen.
Alvast een goed weekend,
Jonas
HME tipt: Over het IJ
In Amsterdam-Noord valt zo veel meer te beleven dan alleen maar restaurants uitproberen. Neem festival Over het IJ, van 11 t/m 14 juli op de NDSM-werf, waar een nieuwe generatie theatermakers haar werk presenteert. Dit jaar draait het festival om de urgente vraag: wie moet, of mag, de verhalen van de stad vertellen? Hoe verbonden voel je je met een stad, als die in razend tempo gentrificeert? Kaartjes en het volledige programma vind je hier.
#ad
Ik kan geen Adidas Samba meer zien
Aangejaagd door TikTok raast de ene na de andere microtrend door de stad: van Adidas Samba tot Stanley cups, van RVS-interieurs tot toypoedels. Waar komen deze microtrends vandaan en wat is de duistere zijde van deze ontwikkeling?
Mijn leven als influencer
Dit weekend sta ik met een groot interview in Het Parool, om meer te vertellen over mijn boek en mijn leven. “Je móet bijna een sell-out zijn om in deze economie te overleven.”
TikTok van de week
Enable 3rd party cookies or use another browser
Zeven tips voor New York 🗽
Om te vieren dat mijn boek af is, reisde ik eerder deze maand af naar New York. Speciaal voor jullie heb ik mijn zeven favoriete havermelkelite-locaties van de ‘hoofdstad van de wereld’ op een rijtje gezet.
1. Bizarre celebrity-supermarkt
Is het een sociaal experiment of een supermarkt? Dat dacht ik toen ik Happier Grocery binnenstapte, een nieuwe supermarkt op Canal Street, die bezocht wordt door beroemdheden en influencers. In de op kleur gesorteerde, minimalistische schappen vind je onder meer houtskoolsmoothies, aardbeien (22 euro), ongepasteuriseerde ‘rauwe’ melk, plastic klompen (75 euro) en chocola met een microdosis paddo’s erin verwerkt.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.