Wanneer behoor je tot de Nederlandse middenklasse?
Japan en een Dyson: dit zijn de 28 statussymbolen van nu
Dag havermelkelite,
Als zelfs multimiljonairs zich arm voelen, wanneer behoor je dan eigenlijk nog tot de middenklasse? Daarover, en meer, ga ik het hebben in deze nieuwsbrief.
Een goed weekend,
Jonas
p.s. Een tweede huis, een lege agenda en reizen naar Japan: dit zijn de 28 statussymbolen van dit moment.
p.p.s. Dit vind ik de boeiendste TikTok van de week, over waarom specifiek 33-jarigen het op dit moment moeilijk hebben:
Import-stedelingen versus ‘elitaire’ locals
Geboren en getogen Amsterdammers praten neerbuigend over de ‘import’ die de hoofdstad overspoelt: van ‘ontwortelde’ expats tot ‘verwende’ rijkeluiskinderen. Want de ziel van de stad staat onder druk - nog maar twee op de vijf Amsterdammers is in de hoofdstad geboren. Wie maakt dan eigenlijk de dienst uit in de stad? En wat is de ‘geheime’ grachtengordel-cultuur die locals van import onderscheidt? Je hoort het in de nieuwste aflevering van mijn podcast, die ik samen met Jessica Kuitenbrouwer presenteer.
Verder in deze aflevering: waarom is het zo moeilijk om de leeftijd van Gen Z'ers te raden? En een nieuwe trend op Instagram: photodumps zijn uit en vervangen door grid zero.
HME festivaltip: Blundstone
Havermelkelite-voeten hebben heel wat te verduren tijdens het festivalseizoen. Urenlang dansen en springen, tienduizenden stappen over het festivalterrein, soms ook in de modder, in de rij staan voor de pop up-natuurwijnbar. Ondertussen wil je er ook nog aesthetic uitzien voor de stories en photodump na afloop.
Zelf ben ik fan van de boots van Blundstone; thuis heb ik al jarenlang twee paar in de kast staan. Niet alleen zijn ze stijlvol, ook dempt de schokabsorberende tussenzool elke stap - beter voor je rug, voeten en knieën - en passen de boots zich, dankzij het ergonomische ontwerp, perfect aan de vorm van je voeten. Bovendien kunnen ze tegen een stootje, en zijn ze makkelijk schoon te maken. Bij familiebedrijf Blundstone Benelux haal je een paar in huis.
#ad
Wanneer behoor je tot de Nederlandse middenklasse?
Onlangs was de Australische actrice Cate Blanchett het middelpunt van een rel. Blanchett (55), bekend van haar rollen in onder meer de films Tár en Lord of the Rings, beweerde tijdens een persconferentie op het festival van Cannes, eind vorige maand, dat ze behoort tot de middenklasse. “Ik ben wit, geprivilegieerd, ik behoor tot de middenklasse, en ik denk dat ik ervan beschuldigd kan worden een beetje een ‘witte redders-complex’ te hebben”, gaf de steractrice als antwoord op een vraag over haar inzet voor goede doelen. Klein detail: Blanchett heeft een geschat vermogen van 85 miljoen euro. Architectural Digest schreef vorig jaar nog over het "schitterende vastgoedportfolio" van Blanchett en haar echtgenoot, bestaande uit meerdere villa’s in twee continenten.
De uitspraken van Cate Blanchett leidden online tot woedende reacties: “wereldvreemd”; “als Blanchett denkt dat ze middenklasse is, hoe rijk is de upper class dan wel niet?” en “middenklasse, in vergelijking met wie, Jeff Bezos?”
Dat zelfs een multimiljonair met meerdere huizen en een glamoureus filmster-leven zich als middenklasse identificeert, is tekenend voor deze tijd. Het voelt of het leven in de laatste jaren zó duur is geworden, dat er nauwelijks tegenop te verdienen valt.
Expat met huisgenoten
Uit Amerikaans onderzoek onder 175 rijke families, met een gemiddeld vermogen van 45 miljoen dollar, bleek dat een meerderheid zich pas financieel veilig zou voelen als hun vermogen een derde groter was.
Onlangs zag ik een item voorbij komen van omroep WNL, over de Nederlandse tech-expat Stijn, werkzaam voor Google in Dublin. Gaf een baan in deze sector nog maar een paar jaar geleden de garantie op een comfortabel luxeleven, in de reportage was te zien dat Stijn noodgedwongen een klein appartement deelt met een huisgenoot. (In New York hebben zelfs mensen met een inkomen van 11.000 euro per maand moeite om een huurappartement te vinden.) Vorig jaar beschreef ik de opkomst van de HENRY: mensen met een hoog inkomen, die aan het einde van de maand nauwelijks geld overhouden.
In dezelfde week zag ik een fragment voorbij komen van VPRO Tegenlicht, over de aan een MBO opgeleide installateur Mo Talbi, die 500 tot 1.000 euro verdient – per dag. Niet langer academisch geschoolden zijn de elite, dat zijn de handwerkers, stelt het programma.
En om het nóg verwarrender te maken, kleden welvarende jonge stedelingen zich tegenwoordig volgens een esthetiek van armoede, geïnspireerd op de arbeidersklasse, zogenaamde ‘poverty play’.
Het roept bij mij de vraag op: wanneer ben je eigenlijk nog middenklasse in Nederland?
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Havermelkelite to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.